Τα λάστιχα αντίστασης και πως αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της στάσης του σώματος.

Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε τα είδη των λάστιχων και πως αυτά μπορούν να διαφοροποιήσουν την ένταση και δυσκολία της προπόνησης. Επιπλέον, θα αναφερθούμε στο σπουδαίο ρόλο που παίζουν στη βελτίωση της στάσης του σώματος εξαιτίας της παρατεταμένης καθιστικής εργασίας και των λανθασμένων κινητικών προτύπων.

Υπάρχουν διάφοροι παράμετροι που οφείλει να λάβει κάποιος υπ’ όψιν του πριν την αγορά ενός λάστιχου αντίστασης. Ελπίζω τα παρακάτω tips να σας βοηθήσουν στην επιλογή:

Τα λάστιχα διαφέρουν ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται, για το λόγο αυτό διαχωρίζονται σε διάφορα επίπεδα αντίστασης/χρώματα, μήκη και στην ύπαρξη ή όχι λαβών!

Ανάλογα με το χρώμα, λοιπόν, διαφοροποιείται και η σκληρότητα του λάστιχου. Συνήθως επάνω στη συσκευασία ή στο ίδιο το λάστιχο αναγράφεται η αντίστασή του (για παράδειγμα light, medium, heavy κλπ). Το ιδανικό είναι ο ασκούμενος να έχει τουλάχιστον 3 διαφορετικά λάστιχα, άρα και επίπεδα αντίστασης, ώστε να μπορεί να τα εναλλάσσει ανάλογα με την μυϊκή ομάδα που γυμνάζει και τη δυσκολία της άσκησης. 

Ένας επιπλέον διαχωρισμός ανάμεσα στα λάστιχα είναι το αν έχουν λαβές/χερούλια ή είναι απλά λάστιχα κορδέλα. Τα λάστιχα με τα χερούλια που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά βγαίνουν σε διάφορα επίπεδα αντίστασης και είναι αρκετά ανθεκτικά. Όσον αφορά τα απλά λάστιχα κορδέλα, αυτά είναι τα πιο απλά λάστιχα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, βγαίνουν σε διάφορα χρώματα, είναι οικονομικά και μπορείς να τα έχεις παντού μαζί σου. Δώσε προσοχή στο μήκος των συγκεκριμένων λάστιχων ώστε να μην σε δυσκολεύουν στις ασκήσεις. Το ιδανικό μήκος για έναν μέσο ασκούμενο είναι τα 2,4 m.

Τέλος, μια άλλη σημαντική κατηγορία λάστιχων είναι τα loop bands, τα οποία σου δίνουν τη δυνατότητα να γυμνάσεις πιο εξειδικευμένα και με μεγαλύτερη ευκολία χέρια και πόδια. Χρησιμοποιούνται σε πολλά είδη προπόνησης και κυκλοφορούν σε αρκετά χρώματα, ανάλογα και πάλι με την αντίσταση!

Για εμένα, τα λάστιχα είναι ο αγαπημένος μου εξοπλισμός σε ένα μάθημα ορθοσωμίας στο στούντιο!
Οι μαθητές δεν τα συμπαθούν ιδιαίτερα, γιατί τους δυσκολεύουν τις ασκήσεις, ενώ άλλοι τα λατρεύουν γιατί τους έχουν βοηθήσει στο να βελτιώσουν τη στάση και να αντιμετωπίσουν μυοσκελετικούς πόνους στη μέση και τον κορμό! 

Τα λάστιχα αντίστασης αποτελούν τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο να γυμνάσεις τον κορμό και τον πυρήνα σου, δηλαδή τις κύριες μυϊκές ομάδες για μια σωστή στάση σώματος. 

Περνάμε ατέλειωτες ώρες μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή ή κινητού, κάτι το οποίο μακροπρόθεσμα δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα στον αυχένα και κατά συνέπεια και στις άλλες μοίρες τις σπονδυλικής στήλης, αφού υιοθετείται ένα λανθασμένο κινητικό πρότυπο το οποίο οδηγεί σε αλλοίωση των φυσιολογικών κυρτωμάτων! 

Ένα λάστιχο γυμναστικής είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να γυμναστείς οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή! Δε χρειάζεσαι περισσότερα από 10 λεπτά για κάποιες βασικές ασκήσεις κορμού, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να δυναμώσεις το στήθος, την πλάτη και τα χέρια σου.

Υπάρχουν άπειρες ασκήσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να δυναμώσεις τους μυς του θώρακα και της πλάτης, ενώ ταυτόχρονα μπορείς να διατείνεις τους βραχυσμένους μυς και να βελτιώσεις την ευκινησία στην περιοχή αυτή.
Με την προοδευτική αύξηση της αντίστασης του λάστιχου μπορείς να αυξήσεις και τη δυσκολία των ασκήσεων και έτσι να αυξάνεις τις απαιτήσεις της προπόνησής σου. 

Ένα λάστιχο αντίστασης μπορεί να είναι ο οδηγός και η λύση σε μια κύφωση ή μια σκολίωση, ενώ ακόμα μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις την ιδιοδεκτικότητα και ενσυναίσθηση του σώματός σου που πιθανόν να έχει μειωθεί εξαιτίας της παραμόρφωσης της σπονδυλικής στήλης!

Για εμένα, ένα λάστιχο αρκεί για να βελτιώσεις τη στάση και κινητική του σώματός σου! Ελπίζω να σας βοήθησα και να σας μετέφερα τη σπουδαιότητα μιας προπόνησης με λάστιχα αντίστασης!

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

Το προϊόν προστέθηκε για σύγκριση.