Μπαλάκια Tennis

Είτε είστε επαγγελματίας παίκτης είτε ερασιτέχνης, το μπαλάκι του Tennis παίζει τεράστιο ρόλο, αναλόγως την επιφάνεια του τερέν, τύπο παιχνιδιού και προσωπικό στυλ.
Μπορεί όλα τα μπαλάκια του Tennis να φαίνονται εξωτερικά ίδια έχουν όμως μεγάλες διαφορές ανάλογα με τον τύπο τους. 

Διαχωρισμος ανάλογα με τον τύπο κατασκευής

Ανάλογα με τον τύπο κατασκευής τους, τα μπαλάκια Tennis χωρίζονται σε Compressed Air και σε Pressureless

Τα Compressed Air είναι ο συνήθης τύπος μπάλας που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους παίχτες Tennis που αναζητουν την βέλτιστη απόδοση. Αποτελούνται από έναν ελαστικό πυρήνα γεμάτο με πεπιεσμένο αέρα και ένα περίβλημα από τσόχα, μάλλινη ή συνθετική. Διακρίνονται για την υψηλή ταχύτητα και την πολύ καλή αναπήδηση. Το εξωτερικό τους περίβλημα δεν είναι αεροστεγώς σφραγισμένο, με αποτέλεσμα να μην έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, καθώς χάνουν την πίεσή τους. Στα μεγάλα διεθνή τουρνουά, τα Compressed Air μπαλάκια αντικαθίστανται κάθε 9 games.  Τα Compressed Air μπαλάκια πωλούνται σε κονσέρβα σφραγισμένη, με αέρα ίδιας πίεσης με τον αέρα που περιέχουν  τα μπαλάκια, προκειμένου αυτά να μην χάνουν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.

Τα Pressureless μπαλάκια έχουν μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο σε σχέση με τα compressed air. Η διαφορά τους απο τα Pressured Air μπαλάκια είναι ότι δεν έχουν πυρήνα γεμάτο πεπιεσμένο αέρα, αλλά έναν πυρήνα με πολύ παχύτερο τοίχωμα. Αυτό τους προσδίδει μεγάλη διάρκεια διατήρησης των χαρακτηριστικών τους. Χρησιμοποιούνται περισσότερο στην προπόνηση ή σε μηχανήματα ρίψεως. Τα συγκεκριμένα μπαλάκια, είναι πιο αργά, πιο βαριά και με μικρότερη αναπήδηση, γεγονός που τα κάνει πιο εύκολα στον έλεγχο.

Γνωρίζετε ότι;

Η ποιότητα της τσόχας που καλύπτει εξωτερικά και τις δύο βασικές κατηγορίες είναι σημαντικός παράγοντας αντοχής, καθώς παράλληλα βελτιστοποιεί την αναπήδηση και την ποιότητα «πτήσης», προστατεύοντας ταυτοχρόνως τον λαστιχένιο σκελετό εσωτερικά. Με τα χτυπήματα η τσόχα αρχίζει να φθείρεται. Τα μπαλάκια χαμηλής ποιότητας φθείρονται πιο γρήγορα και ανόμοια, κάνοντας το μπαλάκι να αντιδρά ακανόνιστα στα χτυπήματα.

Διαχωρισμος ανάλογα με τον τύπο Γηπέδου

Ένας διαχωρισμός στα μπαλάκια του Tennis είναι ανάλογα με τον τύπο γηπέδου για το οποίο προορίζονται.

Στην Ευρωπαϊκή αγορά, υπάρχουν μπαλάκια All court, κατάλληλα για σχεδόν όλες τις επιφάνειες, Clay Court, κατάλληλα για χωμάτινα γήπεδα.

Τα  All Court θεωρούνται κατάλληλα μπαλάκια για σκληρές επιφάνειες. Σε μερικές περιπτώσεις τα μπαλάκια αυτά έχουν παχύτερη τσόχα ώστε να είναι πιο ανθεκτικά στη χρήση σε σκληρές επιφάνειες.
Τα Clay Court μπαλάκια είναι σχεδιασμένα ώστε να αποδίδουν άριστα σε χωμάτινα γήπεδα. Προκειμένου τα μπαλάκια αυτά να έχουν την αντοχή και την απόδοση  που χρειάζεται η απαιτητική χωμάτινη επιφάνεια, οι εταιρίες κατασκευής έχουν υιοθετήσει  ειδικές τεχνολογίες στην κατασκευή τους. Μια απο αυτές είναι μια πρόσθετη ειδική αδιάβροχη επικάλυψη, καθώς τα χωμάτινα γήπεδα έχουν την τάση να κρατούν υγρασία και τα μπαλάκια θα αποροφούσαν αυτη την υγρασία, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το βάρος τους.
Τα μπαλάκια αυτά έχουν επίσης μια ειδική επικάλυψη που τα βοηθά να κρατούν το χρώμα τους μετά από πολύωρο παιχνίδι σε ένα χωμάτινο γήπεδο.

Πιστοποίηση τύπου μπάλας από την Διεθνή Ομοσπονδία Αντισφαίρησης

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ITF) έχει θέσει συγκεκριμένες προδιαγραφές για τα μπαλάκια που χρησιμοποιούνται στα τουρνουά και επιτρέπει μόνο κίτρινα ή λευκά μπαλάκια. Τα μπαλάκια που έχουν πιστοποίηση απο την ITF διαχωρίζονται ανάλογα με την ταχύτητα και την αναπήδηση σε 3 τύπους, Type1, Type2, Type3, αναλογα με την ηλικία του παικτη σε 3 stages και υπάρχει και η πιστοποίηση High Altitude που αφορά σε μπαλάκια για χρήση σε υψηλα υψόμετρα.

Type 1: Τα μπαλάκια πιστοποίησης Type1 είναι σχεδιασμένα για γρήγορες επιφάνειες, όπως το γρασίδι. To rebound που πρέπει να διαθέτουν σύμφωνα με τον τρόπο μέτρησης της ITF είναι 138-151cm

Type 2:  Τα μπαλάκια πιστοποίησης Type2 είναι τα «κλασικά» μπαλάκια τα οποία είναι σχεδιασμένα για κανονικής ταχύτητας σκληρές επιφάνειες, όπως το τσιμέντο. To rebound που πρέπει να διαθέτουν σύμφωνα με τον τρόπο μέτρησης της ITF είναι 135-147cm

Type 3: Τα μπαλάκια πιστοποίησης Type3 είναι σχεδιασμένα για χαμηλής ταχύτητας επιφάνειες, όπως το «χώμα». To rebound που πρέπει να διαθέτουν σύμφωνα με τον τρόπο μέτρησης της ITF είναι 135-147cm

High Altitude: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα μπαλάκια που έχουν σχεδιαστεί για παιχνίδι σε γήπεδα που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο, πάνω από τα 1.200 μέτρα. Η διαφορά πίεσης μεταξύ του ατμοσφαιρικού αέρα και της μπάλας, καθώς και το βάρος του αέρα, έκαναν τα κανονικά μπαλάκια να πετάνε γρηγορότερα έχοντας μεγαλύτερη αναπήδηση.
Προκειμένου τα μπαλάκια να προσφέρουν παρόμοια αντίδραση με αυτή σε γήπεδα χαμηλότερου υψομέτρου, διαθέτουν λιγότερης συμπίεσης αέρα ή είναι Pressureless

Stage 3 (Κόκκινο): Το stage 3 είναι για τους πιο μικρούς φίλους του τένις.  είναι 75% πιο αργά από ένα κοινό μπαλάκι 7-8cm. . Είναι κατασκευασμένα είτε από σφουγγάρι διαμέτρου 8-9cm, είτε σαν τα συνηθισμένα μπαλακια (διαμέτρου 7-8cm)

Stage 2 (Πορτοκαλί): Το stage 2 είναι το ενδιάμεσο επίπεδο για τους μικρούς τενίστες. Απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 8-10 ετών και είναι 50% πιο αργά από ένα κοινό μπαλάκι. Η διάμετρος είναι από 6 έως 6,86cm

Stage 1 (Πράσινο): Το stage 1 είναι το ανώτατο επίπεδο για παιδιά 11-13 ετών. Είναι 25% πιο αργά από ένα κοινό μπαλάκι με διάμετρο από 6,3 έως 6,86cm.

Το προϊόν προστέθηκε για σύγκριση.